Kategorier
Ikke-kategoriseret

Privat udredning af ADHD – Hvad koster det?

At forstå ADHD og de omkostninger, der kan være forbundet med en privat udredning, er vigtigt for dem, der overvejer denne mulighed. I denne blog vil vi undersøge priserne for privat udredning af ADHD og nogle af de faktorer, der kan påvirke omkostningerne.

Hvad er ADHD?

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, hvilket på dansk oversættes til “opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet”. Det er en neurologisk udviklingsforstyrrelse, som påvirker opmærksomhed, impulsivitet og aktivitetsniveau. Selvom det oftest diagnosticeres i barndommen, kan voksne også blive diagnosticeret med ADHD.

Hvad indebærer en ADHD-udredning?

En ADHD-udredning er en omfattende evaluering, der har til formål at afgøre, om en person lider af ADHD. Udredningen kan bestå af flere komponenter:

 1. Kliniske interviews: Lægen eller psykologen vil stille en række spørgsmål for at forstå personens symptomer, adfærd og historie.
 2. Selvrapporteringsspørgeskemaer: Den person, der udredes, kan blive bedt om at udfylde spørgeskemaer, der relaterer sig til ADHD-symptomer.
 3. Observering af adfærd: I nogle tilfælde kan observationer i skole- eller arbejdsmiljøet være nødvendigt.
 4. Neuropsykologiske tests: Disse tests vurderer forskellige aspekter af kognition, som f.eks. opmærksomhed, hukommelse og eksekutiv funktion.
 5. Medicinsk undersøgelse: For at udelukke andre medicinske årsager til symptomerne kan en lægeundersøgelse undertiden være en del af udredningsprocessen.

Hvorfor vælge en privat udredning?

Der er flere grunde til at folk vælger at få en privat udredning for ADHD:

 1. Hurtigere proces: Offentlige systemer kan nogle gange have lange ventelister, og en privat udredning kan tilbyde en hurtigere vurdering.
 2. Fleksibilitet: Der kan være flere muligheder med hensyn til tidspunkter for aftaler og valg af specialist.
 3. Tilpasset service: Nogle private klinikker kan tilbyde en mere personlig tilgang eller specialiserede tjenester.

Hvor lang tid tager en privat udredning for ADHD?

Længden af en privat ADHD-udredning kan variere afhængigt af den specifikke klinik, specialistens tilgang og omfanget af de udførte tests. Generelt kan en komplet udredning tage alt fra nogle få timer fordelt over flere dage til flere uger. Hvis der er en venteliste eller behov for yderligere tests, kan det tage længere tid.

Pris for privat udredning af ADHD

Omkostningerne ved en privat udredning for ADHD pris kan variere betydeligt afhængigt af:

 • Specialistens erfaring og kvalifikationer
 • Lokationen af klinikken
 • Den nøjagtige type udredning og de tests, der udføres
 • Eventuelle tilknyttede omkostninger såsom rådgivning eller opfølgende aftaler

Generelt kan priserne variere fra nogle få tusinde kroner til over ti tusinde kroner. Det er vigtigt at undersøge specifikke klinikker og deres priser, inden man træffer en beslutning. 

Er der støtte eller tilskud til privat udredning?

Muligheden for støtte eller tilskud til privat udredning af ADHD varierer afhængigt af landet og den specifikke region. I Danmark er der eksempelvis en mulighed for at få dækket en del af omkostningerne gennem den offentlige sygesikring, men det kan afhænge af forskellige faktorer, som f.eks. henvisning fra egen læge og den konkrete aftale mellem klinikken og sygesikringen. Det anbefales altid at undersøge mulighederne for støtte eller tilskud med sin læge, forsikringsselskab eller den specifikke klinik, hvor udredningen ønskes udført.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *